Vaniljbullar
Nu är det snart dags för barnkalas och jag har bakat extra goda vaniljbullar.
De här är underbart goda, med extra av allt,smör,socker och vaniljsocker

Ingredienser
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 800 g mjöl (ca 1,4 l ) varav cirka 1/2 dl till utbaket
Till utbaket
- 120 g smör, rumsvarmt så det går att bre på degen
- 2 dl strösocker
- 4–6 msk vanlijsocker
- 1 ägg
- Massor av pärlsocker
- Smula jästen i en stor bunke. Mät upp mjölet.
- Smält smöret i en kastrull, häll på mjölk och se till att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker och salt.
- Häll på mjölet och blanda. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter elelr för hand i närmare 10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.
- Låt jäsa upp ordentlig under bakduk på dragfri plats i cirka 35–40 minuter.
- Ta degen ut bunken. Dela i två delar.
- Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.
- Dags för EXTRA ALLT! Här gäller det att inte snåla: bre RIKLIGT MED SMÖR, cirka 70 g över degen. Strö över mycket strösocker och vaniljsocker.
- Rulla ihop och dela i 12 bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk.
- Likadant med den andra halvan av degen.
- Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min. Om du inte satt på ugnen och värmt till 225 grader är det dags nu.
- Ta 1 uppvispat ägg - blanda och pensla. Strö på massor av pärlsocker!
- Grädda gyllene i övre delen av ugnen i 8 minuter.