Vaniljbullar

Nu är det snart dags för barnkalas och jag har bakat extra goda vaniljbullar.
De här är underbart goda, med extra av allt,smör,socker och vaniljsocker
 
 
Ingredienser
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 800 g mjöl (ca 1,4 l ) varav cirka 1/2 dl till utbaket

Till utbaket

  • 120 g smör, rumsvarmt så det går att bre på degen
  • 2 dl strösocker
  • 4–6 msk vanlijsocker
  • 1 ägg
  • Massor av pärlsocker
  1. Smula jästen i en stor bunke. Mät upp mjölet.
  2. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölk och se till att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker och salt.
  3. Häll på mjölet och blanda. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter elelr för hand i närmare 10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.
  4. Låt jäsa upp ordentlig under bakduk på dragfri plats i cirka 35–40 minuter.
  5. Ta degen ut bunken. Dela i två delar.
  6. Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.
  7. Dags för EXTRA ALLT! Här gäller det att inte snåla: bre RIKLIGT MED SMÖR, cirka 70 g över degen. Strö över mycket strösocker och vaniljsocker.
  8. Rulla ihop och dela i 12 bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk.
  9. Likadant med den andra halvan av degen.
  10. Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min. Om du inte satt på ugnen och värmt till 225 grader är det dags nu.
  11. Ta 1 uppvispat ägg - blanda och pensla. Strö på massor av pärlsocker!
  12. Grädda gyllene i övre delen av ugnen i 8 minuter.
 
 

Kommentera här: