Trattkantarellsoppa

God och mustig soppa som passar perfekt som förrätt.
Fick tips om denna soppa på tv programmet "Halv åtta hos mig"
Receptet räcker till 6 personer.


400 g färska rensade trattkantareller (eller 35 g torkade)

2 msk smör

1 st gul lök
0.5 st vitlöksklyfta
, pressad
2 msk vetemjöl

8 dl vatten

2 st tärningar svampbuljong
3 dl vispgrädde

2 krm salt

1 krm vitpeppar

50 g gorgonzolaost
0.5 dl vitt vin
0.5 st citron, pressad
3 msk crème fraiche
1 tsk vitvinsvinäger

1 dl basilika

1. Förkoka svampen i en gryta utan tills allt vatten avdunstat.

2. Ta bort en fjärdedel av svampen för att använda senare vid garneringen.

3. Tillsätt smör och hackad gul lök och stek tillsammans en stund.

4. Strö över vetemjölet och rör om.

5. Häll i vattnet och grädden och smula i buljongen.

6. Låt koka upp.

7. Kör soppan i mixer eller matberedare för att få en slätare soppa.

8. Mixa tillsammans med gorgonzola, pressad vitlök och crème fraiche.

9. Häll tillbaka soppan i grytan och koka upp.

10. Finfördela hälften av basilikan och rör ner.

11. Smaksätt med pressad citron, vitt vin, salt och peppar.

12. Häll upp soppan och garnera med hela basilikablad och de sparade svamparna.


Lördag i klockarviken

Lördag och vi får besök av min bror med familj.
De kommer ut mitt på dagen och vi börjar med att käka lunch.
Vi grillar korv ute och samtidigt börjar vi elda i badtunna.
Det blir att bada i tunnan i kväll, första badet i vinter.

Sedan blir det att börja förbereda middag.
Det blir tre-rätters.
Trattkantarellsoppa
Helstekt fläskfile,hasselbackspotatis, vinsås och champinjonsås.
Vitchokladmousse med bär.


Efter maten så går vi ut till badet.
Det var lite för varmt( 40 grader) men det fixade vi med att skotta i lite snö.
Perfekt badkväll, vindstilla och ca. 6 grader.

Thea och Thilde som njuter av badet, de sprang många gånger ut och rullade sig i snön.

Walther hjälper till med att kyla ned vattnet i tunnan.


Efter badet och dusch så blir det godis framför tv.




Varma mackor

Ja, vi är kvar i stugan hela veckan.
Jenny är hemma i Rundvik med Emelie och Lars.

I kväll när vi kom ut till stugan så blev det städkväll.
Och efter det varma mackor och veckans bästa program( mästerkocken)
Så det blev fram med dammsugare och dammtrasa och sedan att börja förbereda varma mackor.
Och det blir middag framför TV:n.

Jag började med Champinjonsås som ska puttra en stund.
Fräs svamp( 1 stor burk) i smör i stekpanna.
Smula över ädelost, 1 liten bit Gräddädel.
Låt smälta och strö sedan över mjöl.
Späd med lite svampspad och grädde.
Smaksätt med kalvfond ,salt och peppar.
Ge stuvningen fin färg med soya.
Låt koka ihop en stund och ifall du vill ha den tjockare strö på maizena.


Smöra formfranska.
Lägg på rökt skinka och tomat.
Lägg på champinjonstuvningen och ostskivor.

Supergoda varma mackor!!
Nu blir det att se mästerkocken!