Kycklingkebab

Hemmagjord kebabtallrik med god kebabsås,supergott!
 
Finskuren kycklingfile som är stek i god kryddblandning,
Blanda ihop i burk:
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
Det blir över av kryddblandningen, perfekt att ha klar till nästa gång det blir kebab,
ca 1 kilo kycklingfile
1/2 dl rapsolja + 1 msk saft av pressad citron
 
Strimla kycklingen tunt, går bra att skära om kycklingen är halvfrysen. Lägg i en skål och vänd ner rapsolja och citronsaft. Krydda med ca 4 msk kebabkrydda och blanda om med kycklingen.
Ställ in i kylskåpet ett par timmar.  
 
Rör ihop ingredienserna till kebabsåsen och ställ kallt fram till servering. 
Kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök
lite cayennepeppar
Stek kycklingkebaben, smaka av,krydda ev med mer kebabkrydda och salt,
servera med pommes,kebabsås och sallad
 
 

Pastagratäng som räcker till många

Jag gillar gratänger, allt i en form,smidigt att göra och för det mesta goda..
och den här räcker till många
Den här gratängen är med pasta,köttfärs,bacon och en krämig sås,
Pastagratäng med köttfärs och bacon
Ca 1 kg köttfärs
1 purjolök
2 paket bacon
6 dl grädde
4 dl cream fraiche
2 grönsaksbuljongtärningar
7 msk chilisås
3 dl riven ost
12 dl pasta (spiralmakaroner)
Salt & peppar
Sambal olek
lite cayennepeppar
Små tomater
 
 
 
Koka pastan al dente, den får inte vara överkokt.
Stek baconet i bitar och tillsätt köttfärsen. Bryn tills klar och lägg sedan i pastagrytan. 
Fräs strimlad purjolök i smör och lägg sedan öven den med pastan. Salta och peppra efter smak. Jag tog även lite sambal olek och cayennepeppar. Krydda efter egen smak. Blanda runt. Häll i ugnsfast form.
Koka upp grädde, cream fraiche, smulade buljongtärningar och chilisås.Lägg på halverade små tomater. Slå såsen över pastan i formen och toppa med riven ost. 
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 25-30 minuter. Osten ska ha fått fin färg.
Servera med god sallad

Helstekt Fläskfile med Pepparsås

Helstekt fläskfile i ugn, enkelt och gott och man kan ta de kryddorna man tycker om,
Den här gången tog jag fyra sorters peppar och gjorde en sås på samma kryddblandning
 
 
Helstekt fläskfilé
600 g fläskfilé
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk rosépeppar
1 tsk grönpeppar
1/2 tsk salt
Putsa fläskfilén. Mortla de fyra pepparsorterna och strö/tryck in dessa över hela filén. Salta ordentligt. Bryn filén på hög värme i olja och smör. Flytta över filén till en smord ugnsform när alla sidor har fått fin färg. Stek i ugn, 125 grader tills innertemperaturen i den tjockaste delen av filén är 65 grader.
 Ta ut filén, vira in den i aluminiumfolie och låt den vila i 10 minuter före servering.
 
Pepparsås
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk rosépeppar
1/2 tsk grönpeppar
1 msk smör
4 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 krm salt
Soja
ca 1 msk maizenaredning
Mortla de fyra pepparsorterna till såsen. Smält smör i en kastrull, häll i pepparn och låt den fräsa men en liten stund. Häll på grädde och fond, koka upp. Färga såsen brun med soja och smaka av med salt. Red med maizena och låt såsen koka ihop några minuter.
 
Serverade med potatisgratäng och sallad