Änligen sol igen

Vilken helg det har varit, snö,sol och 15 minusgrader och nästan vindstilla,
i helgen har vi varit ute och njutit av vädret,
Grillat korv, åkt skridskor och promenad på isen,
det här har vi längtat efter,
Och när vi varit ute väntade en varm bastu,
 
Middag i går blev kalvstek i lergryta,
potatisgratäng och god sås från skyn i lergrytan
Älskar att göra mat i lergrytan, blir så saftigt och mört kött,
Och några utebilder från vår helg,
 
 
 

Kalventrecote med potatis-jordärtskockspure

Nu tillbaka i klockarviken, Anders och jag åkte ut i går,
lite kyligt var det i stugan men efter en stund av eld i kaminen var det varmt och skönt.
Tillagade kalventrecote , helt underbart mört kött, stekte en kort tid sedan fick det ligga på svag värme i ugnen,
 
Till det blev det potatis-jordärtskockspure,
 5 potatisar
ca 1/3 av mängd potatis, i jordärtskockor
kokade dem var för sig mjuka i saltat vatten
Pressade dem i potatispress,
Rör ned äkta smör, lite grädde,
salt och vitpeppar
 
God sås till det:
1 dl rödvin
1 dl balsamvinäger
1/2 dl råsocker
1/2 dl kalvfond
Koka på svag värme i minst 15 minuter
Rör ned en klick smör
Mustig och god sås som passar perfekt till nötkött,
 
Som tillbehör gjorde jag fyllda kastanjechampinjoner,
fyllde dem med krämig gräslöksost,
I ugnen i ca 15 minuter
 
Supergod middag  blev det!!!
 
Nu blir det frukost och sen blir det att gå ut och skotta lite snö,
några centimeter snö har kommit i natt.
 
 

Köttfärsbiff med ädelostsås

Har nu haft en skön helg i klockarviken,
i helgen har det varit blåsigt och det har kommit lite snö.
Var ute på en promenad i går

Lagade goda köttfärsbiffar till middagen i går,
Blandade 800 gr köttfärs med 1 msk kalvfond,salt och pepparblandningen" five peppers"
Formade 8 biffar och la en baconskiva kring biffarna.
Stekte de så de fått fin färg i gjutjärnspanna,
La dem i ugnsform och in i ugnen,
Kolla dem och ta ut dem när de är genomstekta,ska inte stå inne för länge,de ska inte bli torra,
 
i pannan så kokade jag sen en ädelostsås,
smält ned 1 bit Kvibille ädelost,
tillsätt grädde, crème fraiche, lite kalvfond, nymalen svartpeppar,
låt koka ihop,
Till det så serverade jag hasselbackpotatis,