Lime Curd Paj

Testade ny dessert i helgen, kanske blir en sån till Påsk....
En Lime Curd paj, enkel att göra och den var jättegod,
 
8 digerstivekex
50 gr smör
 
Sätt ugnen på 200 grader, krossa kexen i matberedare ,smält smöret och blanda med kexsmulorna,
tryck ut i pajform och grädda i ca 5 minuter, låt svalna
 
Sänk ugnsvärmen till 150 grader,
Vispa ihop
1 brk kondenserad mjölk
4 äggulor
 
Blanda ner "Robertsons Lime Curd" 1 brk,ca 2 dl
Häll i pajformen och ställ i ugnen i ca 20 minuter
Låt pajen kallna och servera med vispad grädde och frukt,
jag hade kiwi och passionsfrukt
 

Lammfile med rödvinssås

Nu helg igen och jag får tillbringa stor del av fredagkväll i köket,
njuter av att komma hit och få lägga lite tid på matlagning.
 
I går kväll så blev det lammfile , var så mört och gott,
Salt och peppar på filen och sedan rullade jag dem i färsk timjan,
Stekte dem så de fick fin färg och sedan in i ugnen på låg värme, ca 100 grader
Till köttermometer visade 57 grader,
 
Till det så gjorde jag en rödvinssås,
hacka en morot, en halv lök, och en bit palsernacka i små bitar,
Fräs det i smör en stund,
Tillsätt :
1 msk tomatpure,
färsk timjan
3 dl rödvin
Skyn från stekpannan där jag stekte filen,
Låt koka ihop och reducera till hälften,
Sila och tillsätt kalvfond, lite råsocker, lite grädde och red av med lite maizena.
Smaka av med salt och peppar,
 
Och till det ett gott potatismos,
 

Nu lördag och vi har fint väder, så det blir nog att gå ut och må gott i solen,
 

Mandelkorg med glass och bär

Som Lördagsdessert efter en god grillmiddag så bjöd jag på knäckiga mandelkorgar.
Tobias och Elisa kom och åt middag med oss,
 
Riktigt tunna och spröda blev de, så man får vara försiktig både när man gör dem och när man fyller dem.
Men de blev Goda, smakar knäck och de passar perfekt till hallon och blåbär och vaniljglass,MUMS
 
1 1/4 dl strösocker                 
100 g smör                 
50 g hackad mandel                 
1 1/2 msk vetemjöl                                     
2 msk vispgrädde                 
1 msk sirap
Värm ugnen till 200°. Rör samman socker, smör, mandel, vetemjöl, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen koka upp under omrörning. Klicka ut smet(ca 3 msk) på bakplåtspapper och grädda tills de har fått gyllenbrun färg(ca 5 min) , jag gräddade en och en , det är lätt att de flyter ihop annars.
De får inte vara för ljus i mitten då går de sönder när man formar dem,
Låt de svalna en kort stund innan du lägger dem över muggen, jag tog en kaffemugg,
Det blev 6 st formar, jag klarade att få 5 st fina men en gick sönder för att den blev för lite gräddad.
 
Korgarna går bra att förbereda, bara sen att fylla just innan servering,
Jag fyllde dem med hallon, blåbär, vaniljglass och lite vispad grädde,
Supergoda, en efterrätt som vi kommer göra fler gånger,