Fruktsallad med Vaniljfraiche

Kvällsmys framför tv:n i kväll,
Jag och Emelie fixar fruktsallad, Så gott,
Emelie sover hos oss i veckan så vi passar på och har det mysigt i höstmörkret,
 
Fruksallad,
Koka 2 dl vatten med 1 dl råsocker,saft av 1/2 citron,
Låt svalna,
blanda ihop frukt, vi hade päron,äpple,banan,apelsin och vindruvor
Häll lagen över frukten och låt frukten stå och dra en stund.
 
Vaniljfraiche,
Dela en vanilstång och skrapa ur fröna,
blanda med 3 tsk florsocker och sedan med 2 dl creme fraiche.
Låt stå i kylen en stund innan servering,
 
Lägg upp fruktsallad i glas och häll den goda såsen över!  MUMS
 
 
 

Vaniljpannacotta med hallonsås

Söndagsdessert blev en vaniljpannacotta med hallonsås,
krämig pannacotta med en syrlig hallonsås,
 
Pannacotta:
5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
 
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten
Skär ett snitt längs hela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg i kastrull tillsammans med stången.
Tillsätt grädden och sockret, koka i ca 2 minuter.
Tag kastrullen från värmen och lägg i gelatinbladen, rör tills de smält.
Tag bort vaniljstången och häll upp i fina glas, det blir ca 4 st.
Låt stelna i kylen i ca 3 timmar.
Hallonsås.
400 gr hallon
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
 
Koka upp hallon och socker,
Sila hallonröran och sikta ned vaniljsocker.
 
Ställ in i kylen för att svalna,häll den kalla hallonsåsen över pannacottan.
Dekorera med hallon, riven choklad eller något annat gott!!!
 
 
 
 

Boeuf Bourguignon

God köttgryta blev det till söndagsmiddag,
ca 800 gr högrev
smör
salt och peppar
2-3 morötter
1 gul lök
1,5 msk vetemjöl
4 dl rödvin
2.5 dl buljong (2 msk kalvfond blandat med vatten)
2 msk tomatpure
1 tsk timjan
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
10 st steklökar
1 pkt bacon
små champinjoner
Tärna och bryn köttet i smör, stek i omgångar,
Salta & Peppra
Slanta morötterna och skiva gul lök,lägg i gryta tillsammans med köttet.
Strö över mjöl och rör om,
Tillsätt vin,buljong och tomatpure.
Lägg i timjan och lagerblad.
Pressa i vitlök och låt sedan grytan koka upp,
Sänk värmen och låt puttra i ca. 2 timmar
Skala steklöken.
Skär bacon i små bitar och stek i stekpanna, ta bort backonet och
stek sedan steklöken och svampen.
Rör ned allt i grytan.
Smaka av med salt & peppar
 
Servera med pressad potatis!