Fetaostfyllda tomater

Gjorde ny variant av grillade tomater när vi grillade i helgen,
De var riktigt goda och enkla att göra, passar perfekt som grilltillbehör
 
 
1 tomat per person
Fetaost
1-2 vitlöksklyftor
färsk basilika
svartpeppar
olivolja
 
Mosa fetaost i en skål
Pressa i vitlök
hacka i färsk basilika,
Blanda i olja till det blir en krämig smet,
Krydda med svartpeppar
Gröp ur tomaterna och fyll med röran
Strö på riven ost och lägg på grillen,
 
Vi serverade dem till grillade Entrecote, krämig potatisgratäng och sparris,
En av sommarens godaste middagar, och vi kunde sitta och äta ute i solen!
 
 

Västerbottenpaj

I går till kräftorna så gjorde jag en vätterbottenpaj, 
Den godaste jag gjort så jag måste spara receptet,
 
Pajdeg:
125 gr smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
1. Sätt ugnen på 225°. Kör smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör hastigt ihop till smulig deg.
2. Tryck ihop smulorna och tryck ut dem i en pajform, 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ kallt ca 15 min. Nagga och förgrädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen.
 
Fyllning:
6 dl riven västerbottenost, jag tog 2 påsar
1 dl grädde
3 ägg
svartpeppar
3. Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra och blanda i osten.
4. Bred ut ostblandningen i pajskalet. Grädda ytterligare ca 20 minuter tills ytan fått lite färg. Låt svalna.

Som sås till så blandade jag ihop creme fraiche och rom,
 

 
 

Pannacotta med nutella och vanilj

Som dessert i går så gjorde jag en pannacotta med nutella och vaniljsmak,
 
Nutellapannacotta:
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 1/2 dl nutella
1 nypa salt
Börja med nutellapannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter i förväg.
Mät upp grädden och låt sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och krar ur vatten ur gelatinbladen & vänd ner gelatinblad och rör om tills allt blandat sig. Sedan vänder du ner nutella med en nypa salt, rör om tills du har en fin och blank smet. Häll upp i glasen. Ställ in i kylen i 2-4 timmar innan du gör nästa lager.
 
 
Vaniljpannacottan:
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
200 gram philadelphiaost

Vaniljpannacottan gör du likadant med. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter innan.
Värm upp grädde & socker & vaniljstången ( skär dem på längden och kärna ur den ) låt både frön och stång koka med på svag värme tills de börjar sjuda, ta bort från plattan. Plocka upp vaniljstången och krama ur vattnet ur bladen och rör ut gelatinbladen i gräddblandningen. Vänd sist ner philadelphian, rör tills du har en slät smet och häll ovan på det första lagret.

Låt vila i 2-4 timmar i kylskåp innan det är dags att servera.

Servera med färska bär,

Så här gjorde jag för att få lutande lager pannacotta,

 
God och festlig dessert!!!