Fläskfilegratäng med god sås

I fredags så gjorde jag en god fläskfilegratäng,
har de ingredinser som vi gillar,den har allt
fläskfile,västerbottenost,vin svamp ,grädde och purjolök
 
  • 600-700 g fläskfilé
  • 1 st purjolök
  • ca 400 g färska champinjoner
  • 3 dl grädde eller matlagningsgrädde
  • citronpeppar, efter smak
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1-2 msk koncentrerad kalvfond
  • Knappt en dl fylligt rött vin
  • 250 g röda körsbärstomater
  • grovt riven västerbottenost
  • salt och grovmalen svartpeppar
Stek strimlad purjolök i smör,salta och era och lägg i smord ugnsform
Skär filen i slantar,krydda med citronpeppar och stek tills de fått färg
lägg i ugnsformen
 
Stek skivade chaminjoner i samma panna som köttet stektes i, lägg dem i en skål.
Smält 50 g smör i samma panna som stekningen. Sänk värmen och slå på 2 msk vetemjöl. Vispa till en tjock massa. Slå därefter på grädde, vin, soja, kalvfond, salt och peppar. Rör om och häll på alla champinjoner. Låt småputtra några minuter.
Slå över champinjonsåsen över kött-och purjolöken. Halvera tomater och lägg över såsen och avsluta med rikligt med västerbottenost.
 
Grädda i ugnen tills gratängen fått en fin och gyllenbrun färg.
Jag serverade med råstekt potatis, mums
 
 
 

Kommentera här: