Tekakor
Har haft en snöig och blåsig helg i Storänget,
passar då perfekt med lite bak,
testade att baka tekakor,
mjuka och goa blev de,

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 11 dl vetemjöl (special)
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 11 dl vetemjöl (special)
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke och häll i lite av den fingervarma degvätskan.
Smula sönder jästen i en bunke och häll i lite av den fingervarma degvätskan.
Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget, tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 16 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 10 minuter.
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget, tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 16 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 10 minuter.
Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
Ät dem nygräddade med smör och ost!