Porterstek

Vår lördagsmiddag blev en av vår favoriträtter, hela familjen älskar det,Porterstek.
Det blir så god smak på köttet och såsen blir så otroligt god.
 
Till den så gjorde vi en krämig potatisgratäng,gele är ett måste och små kokta morötter.
Köttet som jag köpte var en fin bit rostbiff, ca 1,2 kg.
1 flaska porter
1,5 dl svartvinbärsaft
1 dl soya
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
1 stor lök
3 vitlöksklyftor
Välj en gryta så kött och termometer får plats.
Skär vitlök och gullök i grova bitar
Häll i porter,saft,soya, all lök,buljongtärningar och kryddor i gryta och låt koka upp.
 
Lägg ner köttet
Låt sakta sjuda under lock i ca 45 minuter,
vänd sedan köttet och stick in termometern.
Ta grytan från värmen när termometern visar 75 grader. Ca 1 timme.
 
Låt steken ligga i skyn en stund, ta sedan upp köttet och sila skyn i en kastrull.( ca 8 dl sky)
Vispa ut 5 msk vetemjöl med  lite grädde, Vispa ner mjölet i skyn, tillsätt mer grädde totalt ska man ha ned 2 dl grädde.
Låt koka ihop 3-5 minuter.
Under tiden skär köttet i tunna skivor,helst med skärmaskin.
 
Servera med krämig potatisgratäng.
Dryck som passar till, ett fylligt rött vin
Och resultatet, en kanongod lördagsmiddag !
 
 
 

Kommentera här: