Trattkantarellsoppa

God och mustig soppa som passar perfekt som förrätt.
Fick tips om denna soppa på tv programmet "Halv åtta hos mig"
Receptet räcker till 6 personer.


400 g färska rensade trattkantareller (eller 35 g torkade)

2 msk smör

1 st gul lök
0.5 st vitlöksklyfta
, pressad
2 msk vetemjöl

8 dl vatten

2 st tärningar svampbuljong
3 dl vispgrädde

2 krm salt

1 krm vitpeppar

50 g gorgonzolaost
0.5 dl vitt vin
0.5 st citron, pressad
3 msk crème fraiche
1 tsk vitvinsvinäger

1 dl basilika

1. Förkoka svampen i en gryta utan tills allt vatten avdunstat.

2. Ta bort en fjärdedel av svampen för att använda senare vid garneringen.

3. Tillsätt smör och hackad gul lök och stek tillsammans en stund.

4. Strö över vetemjölet och rör om.

5. Häll i vattnet och grädden och smula i buljongen.

6. Låt koka upp.

7. Kör soppan i mixer eller matberedare för att få en slätare soppa.

8. Mixa tillsammans med gorgonzola, pressad vitlök och crème fraiche.

9. Häll tillbaka soppan i grytan och koka upp.

10. Finfördela hälften av basilikan och rör ner.

11. Smaksätt med pressad citron, vitt vin, salt och peppar.

12. Häll upp soppan och garnera med hela basilikablad och de sparade svamparna.


Kommentera här: