Porterstek med supergod sås
Perfekt Lördagsmiddag när man bara är hemma, tar lite tid innan den är klar men det blir så gott,
Porterstek med god sås, krämig potatisgratäng och rödvinbärsgele.

ca, 1,3 kg kött, jag hade kalvstek,
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 flaska porter
1 dl svartvinbärssaft
1 dl soya
1 tsk timjan
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
3 köttbuljongtärning
Välj en gryta så kött och termometer får plats.
Skär vitlök och gullök i grova bitar
Häll i porter,saft,soya, all lök,buljongtärningar och kryddor i gryta och låt koka upp.
Lägg ner köttet
Låt sakta sjuda under lock i ca 45 minuter,
vänd sedan köttet och stick in termometern.
Ta grytan från värmen när termometern visar 75 grader. Ca 1 timme.
Låt steken ligga i skyn en stund, ta sedan upp köttet och sila skyn i en kastrull.( ca 8 dl sky)
Vispa ut 5 msk vetemjöl med lite grädde, Vispa ner mjölet i skyn, tillsätt mer grädde totalt ska man ha ned 2 dl grädde.
Låt koka ihop 3-5 minuter.