Kalvstek i lergryta

Kött i lergryta blir så gott, jag använder vår gamla lergryta ganska ofta.
Denna gång så blev det en kalvstek,blev väldigt gott mört kött och skyn använde jag till sås.
 
Låt grytan ligga i vatten i ca 1 timme.
Gnid in och rylla steken i kryddor,jag hade färsk timjan,salt och peppar.
Bryn köttet i stekpanna,lägg sedan köttet i grytan, slå lite vatten i stekpannan och häll över köttet.
Tillsätt en grovhackad gul lök,3 vitlöksklyftor,2 hackade morötter.
Krossa 5 enbär och lägg i grytan.
Slå över ca 2 dl rödvin.
 
Sätt i en köttermometer,
Ställ grytan i en kall ugn, ställ ugnen på 160 grader.
Köttet ska tas ut vid ca 70 grader, tar ca 1,5-2 timmar.
Låt köttet vila en stund, under tiden så fixar jag såsen.
 
Sila skyn från grytan ner i en kastrull.
Vispa ned brun maizena och grädde, låt koka upp.
Tillsätt maizena tills det blivit lite tjock, smaka av med salt och peppar.
Tillsätt en matsked vinbärsgele i såsen.
 
Servera med krämig potatisgratäng, gele och sallad,
 
 
 

Kommentera här: