Pommes Boulangere
Testade en ny variant på potatis till lördagsmiddag.
Mycket god variant på potatis som vi kommer att göra många gånger.
Till det så testade vi en fläskfilegryta, som passade bra till potatisen.
1 kg mjölig potatis, jag hade fast potatis och det funkade också.
80 g smör
2 st gul lök
Några kvistar färsk timjan eller torkad
1-2 st vitlöksklyftor
1 l hönsbuljong
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Skala och skiva potatisen med mandolin eller vass kniv i skivor à 3 millimeter. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten.
2. Skala och skiva löken tunt.
3. Smält hälften av smöret i en stekpanna.
4. Fräs lök, hackad vitlök och timjan på svag värme tills löken är mjuk.
5. Häll av vattnet och torka potatisskivorna med hushållspapper.
6. Smörj en ungsfast form och lägg först ett lager potatisskivor, bred sen ut hälften av löken över dem, sen ett nytt lager potatis. Därpå resten av löken och ännu ett lager potatis.
7. Koka upp hönsbuljongen och häll den försiktigt över potatisen.
8. Klicka ut det resterande smöret ovanpå potatisen.
9. Baka i ca 35-40 minuter tills potatisen är mjuk och översta lagret lätt brynt