Laxfile,sherrysås och örtpotatisbollar
Laxfile i ugn, med en otroligt god fisksås -sherrysås.
Och till det örtpotatisbollar, ett alternativ istället för vanligt potatismos.
Såsen ska vi definitivt göra igen, mycket god men nästa gång ska jag göra den lite tjockare.

Örtpotatisboll
2 msk örtblandning persilja, basillika och dragon
2 msk smör
3 krm salt
1 krm vitpeppar
Laxfilé
700 g Laxfilé
1.5 msk smör
0.5 tsk salt
0.5 tsk citronpeppar
Sherrysås
1 msk lök, finhackad (gul eller schalotten)
1 msk persilja, finhackad
1 msk smör
1.5 dl torr sherry
6 dl fiskbuljong, 1.5 st tärningar
2 dl grädde
2 tsk vetemjöl ( ska ta mer nästa gång vi gör såsen)
1.5 msk smör, mjukt (blandas med 2 tsk vetemjöl)
2 dl creme fraiche
1 krm salt
1 krm citronpeppar
0.5 krm cayennepeppar
Grönsaker
1 paket körsbärstomater
1 paket sockerärtor
1. Potatisbollar
Koka potatisbitarna mjuka i vatten.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen.
3. Hacka örtkryddorna fint för hand. Blanda ner dem och smöret i potatisen.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Låt det svalna en stund.
6. Slå in den i en plastfolie och forma den till en rulle förvara i kylen 2- 3 timmar.
7. Ta ut och rulla potatisen till runda bollar och värm den i ugnen tillsammans med laxen. Ca 25 – 30 min.
8. Lax
Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form.
9. Salta och krydda.
10. Använd gärna stektermometer och ta ut laxen vid 50 - 55 grader.
SÅS
11. Fräs löken plus persilja sätt till sherry och fiskbuljong kokas till 50% återstår.
12. Tillsätt grädde, koka någon minut.
13. Sila sedan.
14. Rör vetemjöl och matfett till en pasta. Klicka ner under vispning.
15. Tillsätt creme fraiche.
16. Krydda med salt, citronpeppar och cayennepeppar, smaka av.
17. Grönsaker
Dela tomater och sockerärterna och fräs i stekpanna just före servering