Kanelbullar
Inte ofta att det blir bullbak.Blev sugen på det i kväll.
Och när jag då en gång bakar dem så vill jag att de ska vara saftiga och goda.
Använder äkta smör.Både i deg och fyllning.
I degen använder jag rumstempererat smör ( mycket smör), och honung.
KANELBULLAR:
blir ca 30 bullar
200 g smör, rumstempererat
5 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
0,5 tsk salt
0,5 dl honung
ca 0,8 kg vetemjöl
fyllning:
200 g smör, rumstempererat
1,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel
garnering:
1 ägg, uppvispat
rikligt med pärlsocker
Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen i en stor bunke. Blanda samman så att jästen löser upp sig. Tillsätt salt och lite av mjölet så att det får en smetig konsistens. Blanda i smöret och rör så att allt löst sig. Häll i honung och tillsätt resterande vetemjöl så att degen blir smidig att arbeta med. Det gör inget om degen kletar lite. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter.
Blanda alla ingredienserna till fyllningen.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 2 bitar. Kavla ut varje deg till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle och skär i stora bitar. Lägg varje bit i en bullform. Lägg en bakduk över och låt jäsa i ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 200 grader i 12-15 minuter. Låt bullarna svalna under en bakduk, gärna på galler.