Fläskfile & Mos -Allt i en form

Smart helgmat, mycket god rätt som går bra att förbereda.

Denna rätt ska vi göra fler gånger.

Potatismos:
Skala 1,5 kg mjölig potatis,dela i mindre bitar och koka dem mjuka.
Pressa potatisen med potatispress.
Lägg i en skäl och tillsätt 4 äggulor. (Äggvitorna sparade jag till desserten)
Salta och peppra(vitpeppar) och tillsätt en nypa socker.
Rör ihop och smaka av.

Spritsa moset runt kanten i en smord form.


Helstekt Fläskfile.
Renskär fileerna och gnid in dem med svartpeppar.
Stek dem runt om i en stekpanna.

Lägg dem i en form, sätt in termometer i den tjockast delen av fileen.
Ugnen ska vara 100 grader,Ställ termometer på 64 grader.
När de är klar linda in dem i folie och låt dem vila en stund.
Skär upp i slantar.
Lägg 1 skivad tomat i botten av formen och lägg köttet ovanpå.


Svampsås:
Dela färska champinjoner och stek i smör i stekpanna ( pannan som du haft till köttet)
Tillsätt en hackad vitlökssklyfta.
Strö på 2-3 msk mjöl. Rör om.
Häll på 3 dl grädde och ca 2 dl creme fraiche.
Tillsätt kalvfond och soya.
Krydda och smaka av.

Häll såsen över köttet, lägg på 1 skivad tomat samt lite riven ost.
Ställ in i ugnen när förrätten ska serveras.
ca.200 grader i ca 30- 40 minuter ( beroende hur länge innan du förberett formen)








Kommentera här: