Krämig Risotto och svampfylld file

Fredagkväll ,så skönt efter en lång vecka på jobbet!
I helgen är vi hemma i Rundvik, kanske blir det skidåkning i morgon,
Men först veckans höjdpunkt, fredagsmys med god middag .
 
I kväll så står det Risotto och fläskfile på menyn.
Börjar först med fläskfile,rensa en file och skär ett snitt så att du kan rulla ut den till en platta,
Banka ut den med en kastrull
Fyll den med:
 ½ dl god riven ost (GRANA PADANO)
150 g färska champinjoner
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 liten bunt persilja
Stek lök och svamp, krydda med salt och peppar och hackad persilja.
Strö riven ost på filen.
Lägg sedan på svamblandningen.
Rulla ihop och bind med steksnöre.
Krydda köttet och bryn köttet i stekpanna.
Lägg köttet i form och låt stå i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Gör under tiden en krämig risotto
4 dl ris (arborioris)
1 gul lök, finhackad
1 dl olivolja
2 dl vitt (matlagnings)vin
1,3 liter grönsaksbuljong 
2 dl god riven ost (tog samma ost som i köttet)
svartpeppar
Börja med buljongen och håll den varm.Värm oljan i tjockbottnad kastrull eller gryta. Fräs löken försiktigt tills den mjuknar, utan att ta färg.Häll i riset och rosta med löken och oljan. Rör om regelbundet tills riset är lite torrare, det tar några minuter. Häll sedan över vinet och låt det dunsta bort helt.
Fyll på med några dl buljong, så att första omgången täcker riset ordentligt med
ett par centimeter upp. Småkoka och rör om regelbundet. När den första omgången
buljong har kokat in, fyll på vartefter med någon dl i taget och låt den koka in
mellan varven. Det tar ungefär 20 minuter innan det är klart. Smaka på riset så att det är färdigt i din
smak. Se till att buljongen nästan har kokat in helt innan du tar risotton från
värmen.
Blanda ner riven ost.
Skär upp köttet.
Servera risotto med god fläskfile och grönsallad
 
 
 
 
 

Kommentera här: